Radu Păltineanu

Radu Păltineanu este un cicloaventurier, pasionat de tot ce ține de călătorie, alpinism și aventură. El s-a născut în Iași, a copilărit până la 15 ani în Piatra Neamț și a studiat în Canada.

În 2013, a început să traseverseze Scandinavia și o parte din Europa de Est pentru a atrage atenția asupra proiectului minier propus la Roșia Montană, parcurgând peste 2,400 km pe bicicletă. În anul ce a urmat, a decis să traverseze Europa și Asia Centrală cu autostopul, începând de la Paris, până la Teheran, în Iran. După încheierea expediției de 14,000 km, organizează o ascensiune pe cel mai înalt vârf vulcanic al Asiei, Damavand (5.671 m), începând proiectul “7 Volcanic Summits”. În 2018, Radu avea să încheie cu brio o altă expediție de 3 ani și 3 luni prin toate țările și teritoriile Americane, devenind astfel primul român care reușește să traverseze ambele Americi pe bicicletă, într-un traseu de peste 34,000 km; în cadrul aceleiași expediții a realizat și câteva ascensiuni, printre care cele mai notabile sunt pe vârful Orizaba (5.636 m), cel mai înalt vulcan din America de Nord și vf. Chimborazo (6.268 m), cel mai îndepărtat punct de centrul Terrei.

Radu, despre expediția sa prin Americi: “Pe 5 august 2015, când dădeam primele pedale spre sud, în dorința mea de a traversa cele două Americi pe bicicletă, aveam în total $900 în buzunar. Știam că nu erau suficienți pentru a-mi îndeplini visul, dar în același timp aveam deplina încredere că voi reuși. Și după nici mai mult, nici mai puțin de 34.554 de km pedalați preț de 3 ani și 3 luni de zile prin toate țările continentale ale Americilor, îmi vedeam în sfârșit proiectul dus la capăt cu brio și asta datorită gesturilor incredibile ale celor mulți oameni faini care m-au ajutat. Fie vorba de localnici din țările traversate care și-au deschis casele și inimile să mă invite să poposesc la ei, fie români din toată lumea care m-au ajutat cu donații pe blog, această experiență a fost posibilă doar prin oameni.”

Iar acum, după toate aceste experiențe, Radu a demarat un nou proiect pe care l-a intitulat #BicicletaCuGhiozdane în parteneriat cu Comunitatea Noastră, proiect prin care se duce la diferite școli și îi învață pe elevi o parte din experiențele lui adunate din toate aceste expediții. El crede cu tărie în beneficiile călătoritului în rândul tinerilor: “Cred că tinerii au nevoie de modele și au nevoie de vise, dar mai ales de aripi pentru a avea curajul de a le urma. Mai mult, cred foarte mult în beneficiile pe care călătoritul în rândul tinerilor îl poate aduce societății românești.”